Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008

ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ Η ΡΩΣΙΔΑ Η ΑΟΜΜΑΤΟΣ 1881 - 1952

Η Αγία Ματρώνα γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1881, στο χωριό Σέμπινο της Ρωσίας απο γονείς χωρικούς φτωχούς μα πολύ ευλαβείς, Ήταν το τέταρτο παιδί τους και από θαυματουργική επέμβαση οι γονείς της την κράτησαν και δεν την έδωσαν σε ορφανοτροφείο όταν αυτή γεννήθηκε. Βαπτίστηκε Ματρώνα προς τιμήν τής Οσίας Ματρώνας τής εν Κωνσταντινούπολη και η αγία, η οποία σημειωτέον γεννήθηκε αόμματη (χωρίς δηλαδή οφθαλμούς, με κενές τις κόγχες) έδειξε απο νωρίς την θεία της εκλογή. Αγωνιζόταν απο μικρή στην προσευχή και γρήγορα φάνηκε και το διορατικό προορατικό αλλα και το θεραπευτικό της χάρισμα. Γνώριζε αμαρτίες, σκέψεις, και πράξεις των ανθρώπων. Ένοιωθε και προγνώριζε συμφορές και καταστροφές, με τις ευχές της δε, θεράπευε
πλήθος αρρώστων που συνέρεαν όχι μόνο απο το χωριό της αλλα και από την ευρύτερη περιοχή. Στην εφηβική της ηλικία πήγε σε αρκετά προσκυνήματα συχνά συνοδευόμενη απο την κόρη ενός πλούσιου ευγενούς της περιοχής. Λέγεται ότι σε μία επίσκεψή της στην Κροστάνδη, στον ναό όπου λειτουργούσε ο Άγιος Ιωάννης, εκείνος μετά απο την Θ. Λειτουργία παρεκάλεσε τον κόσμο να παραμερίσει για να περάσει η δεκατετράχρονη τότε Ματρώνα λέγοντας: " Έλα Ματρώνουσκα, έλα σε μένα. Ιδού έρχεται η αντικαταστάτριά μου, ο όγδοος στύλος της Ρωσίας!!" προμηνύοντας την αποστολή της Αγίας για την εκκλησία και τον πολυπαθή Ρωσικό λαό. Λίγα χρόνια αργότερα η Αγία καθηλώθηκε εξαιτίας μόνιμης παράλυσης στα πόδια. Παρέμεινε έτσι καθιστή έως το τέλος της οσιακής ζωής της. Με την κομμουνιστική επανάσταση, το 1925, μετακόμισε στη Μόσχα όπου και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της, περιπλανώμενη απο σπίτι σε σπίτι, κατατρεγμένη, βοηθώντας πλήθη βασανισμένων ψυχών, με ψυχικές μα και σωματικές ασθένειες, τους οποίους έσωσε με την προσευχή και καθοδήγησε στη σωτηρία. Όπου και αν πήγαινε, σε όποιο σπίτι και αν φιλοξενούνταν έφερνε την ειρήνη και την ηρεμία στις ψυχές, Άλλοτε χαριτολογούσε με τους ανθρώπους και άλλοτε τους έλεγχε με δριμύτητα, και τους νουθετούσε. Ήταν επιεικής, θερμή και ευσπλαχνική, δεν έκανε κηρύγματα και διδασκαλίες μα ήταν ολιγόλογη, λακωνική. Δίδασκε τον κόσμο να αποφεύγει την κατάκριση και να εμπιστεύεται το θέλημα του Θεού. Να κάνουν θερμή προσευχή και συχνά τον σταυρό τους θωρακίζοντας έτσι τον εαυτό τους. Συνιστούσε συχνή μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων και αγάπη στους ασθενείς και ηλικιωμένους.
Η Αγία δίδασκε όχι με τα λόγια αλλα με τον βίο της. Η αρετή της συνίστατο στην μεγάλη της υπομονή και καρτερία, και την απόλυτη αγάπη της και εμπιστοσύνη στο Θεό. Αυτή ήταν η Αγία Ματρώνα η αόμματος. Τρεις ημέρες πριν την κοίμησή της ο Κύριος της απεκάλυψε την τελείωσή της ώστε εκείνη να προετοιμαστεί. Προείπε και τα εξής : "όταν πεθάνω, στον τάφο μου θα έρχονται λίγοι, μόνο οι οικείοι μου, και όταν θα πεθάνουν και εκείνοι θα ερημώσει ο τάφος μου, σπάνια θα έρχεται κανείς. Μα μετά απο χρόνια ο κόσμος θα με γνωρίσει και θα έρχονται σαν κοπάδια για να βοηθηθούν. Και εγώ θα τους ακούω και όλους θα τους βοηθώ." Είπε ακομη : " όλους που ζητάνε βοήθεια απο μένα θα τους συναντώ μετά τον θάνατό τους". Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου 1952 και έκτοτε χιλιάδες πιστούς ορθοδόξους απο όλο τον κόσμο εχει η Αγία βοηθήσει και πολλοί ειναι εκείνοι που επικαλούνται την παρρησία της στον Κύριο. Στις 8 Μαρτίου 1998 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων της που μεταφέρθηκαν στην Ι.Μονή της Αγίας Σκέπης στη Μόσχα, όπου χιλιάδες προσκυνητές περιμένουν υπομονετικά καθημερινα για να τα προσκυνήσουν. Η μνήμη της τιμάται στίς 2 Μαΐου.

athos.edo.gr


Το ιερό λείψανο τής Αγίας

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΕΕ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΕΧΘΕΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟ ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΚΟΚΚΙΝΑΡΑ ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΣΩΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΜΗΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΜΑΤΡΩΝΗΣ ΤΗΣ ΑΟΜΜΑΤΟΥ ΡΩΣΙΔΟΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ! ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΕΜΑΧΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΗΣ! ΠΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΟΣΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ! ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑ.ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥΣ. ΠΙΣΤΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΨΥΧΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟ ΤΟΝ ΟΓΔΟΟ ΣΤΥΛΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΙΤΣΑ ΤΗΝ ΑΟΜΜΑΤΗ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΛΙΓΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΟ ΖΗΤΗΣΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΣΙΑΚΗ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ! ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣ ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΜΑΣ! ΑΜΗΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή